Întrebări frecvente
1. Pot vinde imobilul moștenit de la părinți fără să dezbat succesiunile după dânșii?
Răspuns: Nu se poate dispune de un imobil prin vânzare sau prin orice altă metodă de înstrăinare în lipsa dobândirii dreptului de proprietate asupra acestuia printr-un act cerut de lege - în cazul nostru, certificatul de moștenitor.
2. Pot obține o procură succesorală doar pe baza buletinului?
Răspuns: Din păcate nu se poate autentifica o procură de reprezentare succesorală doar pe baza buletinului mandantului (cel ce împuternicește), întrucât este necesar să se stabilească calitatea celui care împuternicește (calitate ce poate fi, dupa caz: fiu, fiică, frate, tată, mamă, nepot de fiu, nepot de frate etc), calitate ce poate fi stabilită doar în baza actelor de stare civilă, precum: certificate de naștere, certificate de căsătorie, certificate de deces.
3. Pot vinde o parte din terenul proprietatea mea fără documentație cadastrală de dezmembrare?
Răspuns: Pentru a înstrăina doar o parte dintr-un teren pentru care a fost deschisă deja carte funciară, avem nevoie de o documentație cadastrală distinctă de cea a întregului teren, și anume documentație cadastrală de dezmembrare, care alături de actul de dezmembrare autentificat de către notarul public, conduce la deschiderea unei noi cărți funciare aferentă doar părții din terenul pe care doriți să o înstrăinați.
4. Pot împuternici pe cineva să folosească autoturismul meu în baza unei procuri?
Răspuns: Când vorbim despre utilizarea mașinii unei persoane (proprietar al mașinii) de către o altă persoană (terț care nu are niciun drept asupra mașinii), vorbim despre un drept de folosință temporară, care este necesar a fi constituit pentru a putea avea un drept legal de a utiliza mașina altuia. Un astfel de drept poate fi constituit în baza unui contract de împrumut de folosință cu titlu gratuit (contract de comodat), care incumbă obligații doar în sarcina persoanei care folosește mașina (numit Comodatar), astfel Comodantul remite bunul (mașina) Comodatarului pentru a se putea folosi de acesta, cu obligația (Comodatarului) de a-l restitui după o anumită perioadă de timp. Contractul de comodat este un contract real (este necesară remiterea/predarea bunului), esențialmente gratuit și dezinteresat, translativ de folosință, unilateral și intuitu personae (se încheie în considerarea persoanei comodatarului).
Așadar nu puteți împuternici pe cineva pentru a circula cu mașina dumneavoastră în temeiul unei procuri, acest lucru este posibil exclusiv prin încheierea unui contract de împrumut de folosință cu titlu gratuit (contract de comodat).
Acte necesare pentru contractul de comodat auto: cartea de Identitate a proprietarului autoturismului; cartea de Identitate a Comodatarului (persoana care primește folosința temporară); contractul prin care a fost dobândit autoturismul; cartea de Identitate a autoturismului; certificatul de înmatriculare (talonul) al autoturismului.
5. Pot să îl moștenesc pe fratele meu, dacă acesta nu a avut copii?
Răspuns: Da. În cazul în care defunctul nu a avut descendenți (spre ex:. copii), frații pot veni la moștenirea acestuia împreună cu părinții și cu soțul supraviețuitor, dacă aceștia sunt în viață.
În ceea ce privește moștenirea, legea prevede că rudele defunctului vin la moștenire în următoarea ordine:
- clasa I, clasa descendenților în linie directă, alcătuită din: copii, nepoți, strănepoți ș.a.m.d. ai defunctului, fără limită în grad (la nesfârșit);
- clasa a II-a, clasa (mixtă) a ascendenților privilegiați (părinții defunctului) și colateralilor privilegiați (frații și surorile defunctului și descendenții lor până la gradul al IV-lea inclusiv);
- clasa a III-a, clasa ascendenților ordinari (bunici, străbunici ș.a.m.d. ai defunctului, fără limită în grad);
- clasa a IV-a, clasa colateralilor ordinari (unchii și mătușile, verii primari și unchii și mătușile mari (frații/surorile bunicilor) defunctului).
Deoarece rudele sunt chemate la moștenire în ordinea claselor de mai sus, în prezența fie și a unei singure rude din clasa I (spre exemplu, un copil), rudele din clasele următoare nu mai sunt chemate la moștenirea legală, indiferent de gradul lor de rudenie cu defunctul.
Cu alte cuvinte, rudele din clasa a II-a (părinți și/sau frați) sunt chemate la moștenire numai dacă nu există rude din clasa I (copii) care să fi acceptat moștenirea. Tot astfel, rudele din clasa a III-a sunt chemate la moștenire numai dacă nu există moștenitori din primele două clase sau cei existenți nu pot sau nu vor să vină la moștenire. Iar rudele din clasa a IV-a sunt chemate la moștenire numai dacă nu există moștenitori din primele trei clase sau cei existenți nu pot sau nu vor să vină la moștenire.
De asemenea, în lipsa moștenitorilor legali sau testamentari, moștenirea este vacantă, iar patrimoniul defunctului se transmite comunei, orașului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moștenirii.
Evident, în toate cazurile, prin „lipsă” trebuie să înțelegem nu numai absența fizică a moștenitorilor, ci și absența lor în sens juridic, determinată de renunțarea lor la moștenire ori de înlăturarea lor de la moștenire ca urmare a dezmoștenirii etc.
6. De ce acte am nevoie pentru dezbaterea unei succesiuni?
Răspuns: Pentru dezbatarea unei succesiuni, sunt necesare următoarele acte și/sau documente:
★ Certificatul de Deces al defunctului;
★ Cartea de Identitate a moștenitorului/moștenitorilor;
★ Certificatul de Naștere al copiilor defunctului, iar dacă aceștia și-au schimbat numele în urma casătoriei și Certificatul de Căsătorie;
★ Certificatul de Căsătorie al defunctului – dacă defunctul a fost căsătorit;
★ Actele de Proprietate ale bunurilor din masa succesorală (Titlu de Proprietate, Contract de vânzare/donație/partaj/schimb, Sentință Civilă, Act de Adjudecare etc.);
★ Anexa 24 – aceasta se obține de la Primăria localității unde defunctul a avut ultimul domiciliu (domiciliul înscris în Certificatul de Deces);
★ Certificat Fiscal de la Primărie – document în care se regăsesc toate bunurile din actele de proprietate.
În plus: în ziua dezbaterii procedurii succesorale pe cale notarială, trebuie să asigurați prezența a 2 (doi) martori care să îl fi cunoscut bine pe defunct și familia acestuia și care să nu fie rude cu defunctul.